Hvordan søke hjelp for deg eller for andre?
- Katrine Sværen
- 18. mars
- 2 min lesing
Det å be om hjelp kan være noe av det vanskeligste. Jeg husker selv hvor vanskelig det var å strekke ut en hånd når det føltes som om jeg druknet. Det kan føles som om ingen kan hjelpe deg eller at du ikke kan stole på dem. Ofte tenker vi at vi må klare oss alene, og i dagens samfunn har det blitt tabu å si:"Vet du hva? Jeg klarer det ikke – jeg trenger faktisk hjelp."
Mange ser kanskje ikke det fulle bildet. De tror du bare går gjennom en tøff periode, en liten utfordring som snart vil gå over. Men la meg fortelle deg dette: Det å be om hjelp er en av de modigste tingene du kan gjøre. Vet du hvorfor? Fordi det betyr at du våger å si høyt: "Jeg har det faktisk ikke bra nå."
Og det krever styrke. Og den styrken har du.

Derfor har jeg laget en enkel oversikt over ulike organisasjoner du kan kontakte hvis du trenger noen å snakke med. Det finnes mange hjelpetjenester der ute, og det kan føles overveldende å finne ut hvor du skal begynne. Her finner du en liste over både chattetjenester, hvis du synes det er lettere å skrive, og telefonlinjer om du foretrekker å snakke.
Selv er jeg en stor fan av chat, for jeg vet hvor vanskelig det kan være å si ordene høyt. Men uansett hva du velger – det viktigste er at du ikke sitter med alt alene ❤️
Hjelpetjenester:
Denne tjenesten er helt gratis og ananym. Den er for ungdom og unge voksne mellom 18-35 år. Her kan du kontakte dem uansett hva det måtte være.
Åpningstidene: hver dag 18-21, fredag 18-24.
De tilbyr en rekke ulike tjenster både samtale og chat for alle aldre. Tjenesten er også gratis og anonym, og her får du muligheten til å snakke om alt du måtte ha på hjertet.
Telefon: 116 123 hele døgnet og er gratis å ringe.
Foreldresupport: 116 123 (tast 2)
Arbeidslivstelefonen: 225 66 700
Sidetmedord: Åpen hele døgnet (chat/melding)
Her er det gratis å ringe og anaonymt. Denne tjenesten er for barn og unge, men også for voksne som er beskymret for et barn eller mistenker overgrep og vold. Her kan du ringe uansett hva situasjonen måtte være, alt fra psykiske plager til vold og overgrep.
Telefon: 116 111
Denne tjenesten er drevet av røde kors og gjelder for alle under 18 år. Det er helt gratis og anonymt å ringe og å bruke chat tjenesten.
Telefon: 800 33 321 (man-fre 14-22)
Chat: open alle dager 14-22
Denne er det blåkors som driver og er et tilbud for barn og unge i hele Norge.
Åpningstider: søn-tors 15-21
Jeg håper dette var nyttig, og jeg vil oppfordre deg til å søke hjelp dersom du noen gang har det vanskelig. Det er alltid bedre å ta tak i problemene tidlig enn å la dem vente, for da kan de ofte vokse seg større og bli vanskeligere å håndtere.
Dersom du ønsker en enda mer omfattende oversikt over hjelpetjenester, kan du besøke psykiskhelse.no. Der finner du en komplett liste over alle tilgjengelige hjelpetjenester i Norge.
Comments